Kaviár A-Z-ig

25

Több, mint 25 féle fajt sorolunk a tokfélék családjába.

AFRODIZIÁKUM

Kiváló afrodiziákum. A cári udvarban orvosi előírás volt a potencia növelésére.

ALMAS KAVIÁR

A világ legdrágább kaviárja az arany kaviár (Almas kaviár), mely az albínó beluga ikrája.

BOR

A kaviár olyan, mint egy jó bor. Az ikra szemek ízéből kiérezhető a tokhal fajtája, a tenyésztés környezete és a víz minősége.

DEPRESSZIÓRA

Gyógyír, gazdag omega 3 tartalmának köszönhetően enyhíti a depresszió tüneteit.

ÉDESVIZI HAL

A tokhal a legnagyobb édesvizi hal, melynek súlya meghaladhatja a 100 kilót.

FAGYASZTANI

Nem szabad fagyasztani, mert a szemek pépesek lesznek és elveszítik textúrájukat.

IDŐSEBB

Minél idősebb egy tokhal, annál nagyobbak az ikrái.

IKRA KINYERÉSE

Az ikra kinyerése után a hal húsát tisztítva felhasználjuk.

IVARÉRETT

Egy beluga tokhalnak minimum 12 évre van szüksége, hogy ivarérett legyen.

KAVIÁR

A kaviár nem más, mint sózott tokhal ikra.

LAZACKAVIÁR

Kaviárnak kizárólag a tokhal ikráját nevezhetjük. A lazackaviár nem kaviár hanem ikra.

LEGŐSIBB CSEMEGE

Az egyik legősibb csemege. Régebb óta ismerik, mint a nyers osztrigát, champagne-t vagy a szarvasgombát.

KANÁL

Kizárólag csont-, üveg- vagy fa- kanál érintkezhet a kaviárral. A fém kioldódik és kellemetlen ízt kölcsönöz.

KÓSTOLÁS

Kézfejünk a legtökéletesebb hely a kóstolásra.

LOCH NESS

A Loch Ness-i szörnyről úgy tartják, hogy egy óriási tokhal lehetett.

MALOSSOL

Annyit jelent enyhén sós.

TÁROLÁS

2 C körüli hőmérsékleten tároljuk, de kóstoláshoz hagyjuk pár pecig szobahömérsékleten állni. Így sokkal intezívebb ízt kapunk.

VESZÉLYEZETETT FAJ

A vadvizi tokhalak túlhalászata miatt 2005 óta a veszélyeztetett fajok listáján szerepel.

VIZA

A viza nem más, mint a híres beluga. A budapesti vizafogó lakótelep a beluga tokhalról kapta a nevét, merthogy ívási időszakban egészen idáig felúsztak a halak.